Fakta om angorauld.
Angorakaninens uld er en luksusfiber, blød og silkeglat, med en fibertykkelse på 10-12 micron. Angorafibre er hule og luftfyldte, hvilket betyder at de er utrolig lette og samtidig har en fantastisk isolationsevne. Angorauld isolerer mindst 8 gange bedre en uld fra får og samtidig er der intet der kradser!
Angorakaninens uld har altid været en eftertragtet vare. Ulden er blød og isolerende, og der findes mange forskellige farver. Den kan spindes til garner, og der kan strikkes mange lækre ting af den. Eksempelvis er undertøj af angorauld populært. Ulden kan kartes og der kan filtes af den. Desuden kan skindet garves og bruges til fremstilling af jakker, trøjer, huer med pels og meget andet.
Angorakaninen adskiller sig fra andre kaniner ved, at det er den eneste kanin, hvis pels vokser kontinuerligt. Ved alle andre racer standser hårvæksten ved en bestemt længde, og angorakaninen fælder ikke som andre kaniner. Derfor skal angorakaninen klippes hver 3 måned. Uldens længde vil da være omkring 7-9 cm. Angorakaninen klipper ca. 200-300 gr. hver 3. mdr. (De hvide giver mere end de farvede). Angorakaninen har ca. 27 millioner hår på kroppen. Sammenlagt rækker hårene ca. 1620 km.
Den farvede angorauld bruger jeg som effekt. Hvad enten det er den naturfarvede eller indfarvede angorauld, er den velegnet som dekoration på andre uldfibre til filtning. Jeg har brugt den både på hvid og gråuld, resultatet er noget helt specielt.
Man kan hvis man får uld maskinkartet blande fåreuld/angorauld i forholdet 6:4, så bliver det endnu nemmere at anvende til filtning.
Valkning:
Valket angorauld kan også blive utroligt flot. Der arbejder jeg helst med håndspundet garn. Jeg strikker en alpehue tre gange hovedstørreIsen på tykke pinde (nr5,0), og valker den ind med vand og sæbespåner.
Det kan også gøres i vaskemaskinen på uldprogram. Det er ikke så nemt at styre, hvorimod den manuelle bearbejdning af arbejdet er nemmere, fordi man hele tiden kan følge processen. Når huen har en passende størreIse, slutter man valkningen, og man har en dejlig varm og tæt alpehue, som for øvrigt også er meget klædelig, og så er den jo tidløs.
Anvendelse af angorauld.
Uldens anvendelighed på hjemmefronten.
af Tove Alsner.
Det er ikke uden grund, man kalder angoraulder for verdens varmeste.
Har man den først på, ved man, hvor rigtigt det er Jeg bruger angoraulden både til maskinspinding, håndspindning og filtning
Det maskinspundne garn er meget nemt og behageligt at strikke af. Det er vigtigt, at man ikke, strikker det for tæt. Luft mellem maskerne giver uldens optimale egenskaber.
Det garn, vi har kunnet få indtil videre, er et tyndt totrådet garn, som skal strikkes på pind nr. 3,5 eller 4,0.
Spinding:
Når jeg håndspinder garn, kan jeg godt lide, blandingen af fåreuld helst merino eller finuld - med angoraulden.Jeg spinder een tråd af hver og vinder dem sammen, det giver et pragtfuldt
garn, der er meget velegnet til eks. trøjer. Angoraeffekten kommer tydeligt frem, og trøjen er behagelig at have på.
Angoraulden farver jeg som fåreuld med lanazynfarve. Det er vigtigt Ikke at pakke ulden , for tæt, så tager den uld, der ligger i midten, ikke imod så meget farve, og farvningen bliver uensartet. Jeg bruger altid l. sorterings uld til farvning.
Filtning:
Jeg bruger også altid 1. sorterings uld til filtning. En uld, der er klumpet og filtet for meget, er næsten umulig at filte jævn og glat, og resultatet bliver ikke godt. Når jeg filter med angorauld, bliver resultatet bedst og filtningen hurtigst, hvis der er fåreuld iblandet
Jeg lægger som regel et tyndt lag kartet fåreuld i bunden og lægger så min angorauld ovenpå, inden jeg starter filtningsprocessen.
Køb og salg af angoraulden.
Dansk Angoras uldsortering:
Hvid uld:
1.Sortering: Ren hvid uld, mindst 6 cm. langt, fri for urenheder.
2.Sortering: Ren hvid uld, mindst 4 cm. langt, fri for urenheder.
Filt 1 : Ren hvid uld, let sammenfiltret, samt uld fra 0 til 4 cm.
Farvet uld:
1 sortering: Farvet uld, mindst 6 cm. langt, fri for urenheder.
Filt 1: Ren farvet uld, let sammenfiltret, samt uld under 6 cm længde.
Dansk Angora forening kan i øjeblikket desværre ikke tilbyde at formidle salg af angorauld!