Angorauldens anvendelse. Køb og salg af uld.

Dansk Angora forening

Anvendelse af angorauld.


Uldens anvendelighed på hjemmefronten.

af Tove Alsner.


Det er ikke uden grund, man kalder angoraulder for verdens varmeste.

Har man den først på, ved man, hvor rigtigt det er Jeg bruger angoraulden både til maskinspinding, håndspindning og filtning

Det maskinspundne garn er meget nemt og behageligt at strikke af. Det er vigtigt, at man ikke, strikker det for tæt. Luft mellem maskerne giver uldens optimale egenskaber.

Det garn, vi har kunnet få indtil videre, er et tyndt totrådet garn, som skal strikkes på pind nr. 3,5 eller 4,0.


Spinding:

Når jeg håndspinder garn, kan jeg godt lide, blandingen af fåreuld helst merino eller finuld - med angoraulden.Jeg spinder een tråd af hver og vinder dem sammen, det giver et pragtfuldt

garn, der er meget velegnet til eks. trøjer. Angoraeffekten kommer tydeligt frem, og trøjen er behagelig at have på.

Angoraulden farver jeg som fåreuld med lanazynfarve. Det er vigtigt Ikke at pakke ulden , for tæt, så tager den uld, der ligger i midten, ikke imod så meget farve, og farvningen bliver uensartet. Jeg bruger altid l. sorterings uld til farvning.


Filtning:

Jeg bruger også altid 1. sorterings uld til filtning. En uld, der er klumpet og filtet for meget, er næsten umulig at filte jævn og glat, og resultatet bliver ikke godt. Når jeg filter med angorauld, bliver resultatet bedst og filtningen hurtigst, hvis der er fåreuld iblandet

Jeg lægger som regel et tyndt lag kartet fåreuld i bunden og lægger så min angorauld ovenpå, inden jeg starter filtningsprocessen.

Den farvede angorauld bruger jeg som effekt. Hvad enten det er den naturfarvede eller indfarvede angorauld, er den velegnet som dekoration på andre uldfibre til filtning. Jeg har brugt den både på hvid og gråuld, resultatet er noget helt specielt.

Man kan hvis man får uld maskinkartet blande fåreuld/angorauld i forholdet 6:4, så bliver det endnu nemmere at anvende til filtning.


Valkning: 

Valket angorauld kan også blive utroligt flot. Der arbejder jeg helst med håndspundet garn. Jeg strikker en alpehue tre gange hovedstørreIsen på tykke pinde (nr5,0), og valker den ind med vand og sæbespåner.

Det kan også gøres i vaskemaskinen på uldprogram. Det er ikke så nemt at styre, hvorimod den manuelle bearbejdning af arbejdet er nemmere, fordi man hele tiden kan følge processen. Når huen har en passende størreIse, slutter man valkningen, og man har en dejlig varm og tæt alpehue, som for øvrigt også er meget klædelig, og så er den jo tidløs.